Těší nás, že Medovník originál spojuje malé i velké gurmány už více než 28 let. Za tu dobu u vás tak zdomácněl, že se stal zaručenou stálicí a často i hlavní hvězdou vašich rodinných návštěv, pracovních setkání a důležitých výročí. Bez Medovníku by zkrátka žádná oslava nebyla úplná.
Dnes náš dort seženete v široké síti supermarketů, takže si ho můžete dopřát prakticky kdykoliv. A dokonce i v zahraničí. Přesto se může stát, že zrovna nemáte Medovník po ruce nebo zkrátka máte chuť na domácí pekařskou výzvu. A přesně pro tyhle případy máme pro vás osvědčený recept na domácí medový dort, který se tomu našemu chutí velmi podobá.
Při jeho přípravě myslete na to, že těsto musí odpočívat přes noc v lednici, takže je potřeba vypracovat už den předem.
Nejprve si připravte vodní lázeň. Do hrnce nalijte vodu, postavte na plotýnku a přiveďte k varu. Na hrnec položte kovovou mísu, do které nasypete cukr, přidáte rozpuštěné máslo a med. Směs míchejte nad vodní lázní tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Směs odstavte z vodní lázně a vmíchejte do ní vejce, jedlou sodu a ocet. Tento základ přelijte do robota, přisypejte mouku a vypracujte ridší těsto, které dáte do lednice na hodinu ztuhnout. Poté těsto vyndejte, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den si předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na tolik částí, kolik chcete péct plátů. My doporučujeme 3. Jednotlivé díly vložte mezi pečicí papíry a vyválejte na přibližně 4 mm silné pláty.
Pomocí formy na dort si můžete na plátu výsledný tvar naznačit, abyste měli jistotu, že po upečení požadovaný tvar bez problémů vykrojíte. Celý plát propíchejte vidličkou a pečte 7–12 minut, podle typu trouby, dozlatova.
Upečený plát nechte vychladnout, vyřízněte požadovaný tvar a odřezky schovejte na obsypání dortu.
Stejný postup opakujte i se zbývajícími 2 díly těsta.
Mascarpone vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Šlehačku vyšlehejte spolu se ztužovačem a ručně do ní po částech zamíchejte mascarpone a karamelové kondenzované mléko.
Medové pláty namažte krémem a navrstvěte na sebe. Dejte při tom pozor, aby vám zbylo dost krému i na obmazání dortu po stranách. Poté nechte dort v lednici alespoň dvě hodiny ztuhnout. Následně ho obmažte zbývajícím krémem a obalte v medovníkové drobence z odřezků a drcených vlašských ořechů.
Nakonec už nezbývá než pozvat rodinu ke stolu a sklízet zasloužené komplimenty.